Här bjuds det på...
150g smör
5dl mjölk
50g rumsvarm jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1-2 tsk kardemumma
14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
250g rumsvarmt smör
2dl socker
2msk kanel
Pensling:
ett uppvispat ägg
Pärlsocker
Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke.
Rör ut lite av degspadet med gästen.
Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker, kardemumman, och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidigt i ca 10-15 min. Låt jäsa i ca 30 min.
Rör ihop ingredienserna för fyllningen med en elvisp och ställ åt sidan.
Knåda degen efter 30min på arbetsbänken, tills den blir smidig, dela i två delar
och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 24*24 cm.
Bred ut häften av fyllning på vardera kaka. Rulla ihop från långsidan och skär sedan i bitar.
Ställ med snitt ytan uppåt, tryck till kanterna neråt så rullar inte bullen upp sig under gräddningen.
Låt jäsa i ca 30 min.
Pensla och sockra med pärlsocker grädda i mitten på ugnen i ca 8-10 min låt svalna under bakduken.
Jätte goa!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar